Een passie voor toegepaste wetenschappen, mens en maatschappij!
Sociale en technische wetenschappen biedt je een brede vorming aan op sociaal, wetenschappelijk en technisch vlak.
Je hebt een brede interesse in mens en maatschappij, bent sociaal voelend en creatief. De opleiding leert je hoe de mens functioneert in de samenleving. Je hebt interesse voor wetenschappen, maar je houdt niet zo erg van abstracte lessen? Je belangstelling wordt vooral geprikkeld door boeiende, concrete toepassingen van inzichten uit de wetenschappen? Dan is STW een geschikte studiekeuze voor jou!
De lessen
In de tweede graad uit het technisch aspect zich in de praktijk rond voeding gesteund op wetenschappelijke inzichten. In de derde graad leer je sociale activiteiten organiseren aangepast aan verschillende doelgroepen en contexten. Ook voor de materiële ondersteuning leer je instaan. Het technisch aspect uit zich in de praktijk rond voeding gesteund op wetenschappelijke inzichten. De vakken kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:
Natuurwetenschappen
Hier komen heel wat thema’s aan bod: classificatie van organismen en stoffen, zintuigen, stofklassen, terreinstudie, chemische reacties, druk, warmteleer, enz. Je verwerft inzichten en vaardigheden via experimenten en praktische opdrachten, gesteund op de theorie.
Sociale wetenschappen
In de tweede graad verken je je eigen mogelijkheden, verduidelijken van leerprocessen (geheugen, intelligentie, leren …), passend communiceren in verschillende situaties, menselijk gedrag en interacties waarnemen en observeren, omgaan met rechten en plichten als jongere, verkennen en illustreren van de diversiteit tussen mensen.
In de derde graad worden de levensfases in de psychologie van geboorte tot de dood doorlopen. Leerlingen gaan observeren bij verschillende doelgroepen en rapporteren hierover, ze organiseren activiteiten voor die doelgroepen, bestuderen het menselijke gedrag en interacties, leren passend communiceren,...
Voeding
Tijdens deze lessen wordt er concreet gewerkt met voedingsproducten. De voedingsmiddelen worden verwerkt volgens bepaalde principes. Je leert hierbij de juiste methode of techniek hanteren met aandacht voor het correct gebruik van de gepaste apparatuur. Zorg dragen voor kwaliteit van de voeding wordt in al zijn facetten benaderd. Toegepaste wetenschappen komen in deze lessen ook aan bod zoals bijvoorbeeld bij gistingsprocessen.